Staj raporunuz, aşağıda belirtilen kriterlere göre Bölüm Staj Komisyonunun önerdiği ve Bölüm Başkanlığının görevlendirdiği araştırma görevlileri tarafından değerlendirilir ve 100 üzerinden notlandırılır. Staj raporu değerlendirme notu 59 ve altında olan raporlar “BAŞARISIZ” olarak değerlendirilir ve Staj Raporu Değerlendirme Formunun bir kopyasıyla birlikte öğrenciye iade edilir. Staj raporu “BAŞARISIZ” olarak değerlendirilen öğrenci, Staj Raporu Değerlendirme Formunda belirtilen eksiklikleri tamamlamak ve hazırladığı yeni staj raporunu (eski staj raporuyla birlikte) Bölüm Staj Komisyonuna sunmakla yükümlüdür. Bölüm Staj Komisyonu, staj raporu başarılı olarak değerlendirilene kadar staj raporunu öğrenciye iade etme yetkisine sahiptir.
Staj raporunuzun başarılı sayılması için, aşağıda belirtilen değerlendirme kriterlerine ve kriterlerle ilgili uyarılara dikkat ediniz.
Staj raporu değerlendirme kriterleri;
- Öğrencinin staj çalışmalarına aktif katılımı: Staj raporunuz, stajda aktif olarak çalışıp çalışmadığınız hususunda titizlikle incelenir. Staja aktif olarak katıldığınız izlenimi edinilmediğinde, stajınız geçersiz sayılır. Bu nedenle, stajda yaptığınız işleri doğru ve yalın bir dille stajı değerlendiren kişiye aktarabilmeniz oldukça önemlidir. Rapor yazımında anlatımın akıcı ve anlaşılır olmasına dikkat ediniz.
- Staj raporunda verilen bilgilerin teknik düzeyi: Staj raporunuzda çok fazla teknik detay vermeyiniz. Örneğin, bir arıtma tesisinin tüm tasarım hesaplamalarını staj raporu metninde paylaşmayınız. Herhangi bir teknik dokümanın ve/veya standardın tamamını doğrudan staj raporu metnine yapıştırmayınız. Yönetmelikleri madde madde raporda vermeyiniz. Gerekli olması durumunda, bu dokümanlara (teknik çizim, standart, yönetmelik v.b.) metin içinde atıfta bulununuz. Atıfta bulunduğunuz dokümanları, Kaynaklar bölümünde belirtiniz. Staj raporunuzda "numune almaya gidildi" gibi genel bir ifade kullanmakla yetinmeyip, numune alma esnasında yaptığınız/yapılan işleri de açıklayınız. Bazı durumlarda, staj yaptığınız yer -firmalar/işletmeler arasında yapılan gizlilik anlaşmaları gereği- analiz, ölçüm ve denetim raporu sonuçlarının staj raporunuzda yer almasını istemeyebilir. Bu durumda, gizlilik anlaşmalarına ters düşmemek ve olası çıkar çatışmalarının önüne geçmek amacıyla, staj süresince yaptığınız ölçüm ve/veya analiz sonuçlarını (kodlama kullanın, örneğin; numune-1, numune-2 gibi); numune alma, çalışma ziyareti ya da denetim için gittiğiniz yerleri ait oldukları firma ve/veya bölge ismi vermeden (kodlama kullanın, örneğin; saha-1, saha-2 gibi) –staj yaptığınız iş yerinin onayıyla- staj raporunuzda belirtiniz.
- Staj çalışması ile ilgili tecrübe/deneyimlerin aktarımı: Staj yaptığınız yerdeki çalışanların tecrübe ve deneyimlerini sizlere aktarıp aktarmadığını, stajda yeni neler öğrendiğinizi, stajın üstün ve zayıf yönlerini şeffaf bir bakış açısıyla staj raporunuzda belirtiniz. Stajın zayıf yönlerinin belirtilmesinin staj raporunun değerlendirilmesinde olumsuz bir geri dönüşü olmayacaktır.
- Öğrencinin kendi gözlemlerini staj raporuna aktarması: Staj süresince yapmış olduğunuz gözlemleri staj raporuna aktarınız. Yaptığınız stajın staj öncesi beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığını, staj sonunda ne gibi kazanımlar elde ettiğinizi, derslerde öğrendiğiniz bilgiyi stajda yaptığınız işlerde kullanıp kullanamadığınız staj raporunuzda paylaşınız.
- Yapılan çalışmanın staj dönemi ile uyumu: Staj raporunuzun, ait olduğu staj dönemi (Uygulama/Büro) konularını kapsayıp kapsamadığı değerlendirilir.
- Stajda yapılan çalışmaların işyeri niteliği ile uyumu: Staj raporunuz, stajda yaptığınız işlerin, işyerinin rutin yaptığı işler ile uyumu noktasında incelenir.
- Staj raporunun şekilsel düzeni ve yazım niteliği: Staj raporunuzu, “Staj Raporu Yazım Kılavuzu”nda belirtilen kurallara göre hazırlayınız. Raporunuz formatsal olarak da değerlendirilir.
- Kullanılan dil: Staj raporunda kullanılan dile özen gösteriniz. Raporu konuşur gibi (1. tekil veya 1. çoğul şahıs ekleri içeren ifadeler ile) yazmayınız, resmi bir dil ve cümlelerde edilgen bir yapı kullanmaya dikkat ediniz. Örneğin; “Deniz suyu numunesi aldım/aldık.” yerine “Deniz suyu numunesi alındı.” ifadesini tercih ediniz.
- Referanslara yapılan atıf: Kaynaklar bölümünde verilen her kaynağa rapor içinde mutlaka atıf yapınız.
Son güncelleme : 16.02.2024 14:23:22