Genel Laboratuvar

Genel Laboratuvar, termal çevrim teknolojileri (piroliz, gazlaştırma ve yakma) ile ilgili çalışmaların yürütebileceği ve bu teknolojilerle işletilen sistemleri çalışır durumda görebilme, inceleyebilme imkânının bulunduğu bir laboratuvardır. Laboratuvarda, ÇEV306 Biyolojik Prosesler dersi kapsamında, öğrencilere laboratuvar ölçekli aktif çamur sistemini temsilen işletilen biyoreaktör tanıtılmakta ve öğrencilerin biyolojik arıtımın prensiplerini görerek anlaması için gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Laboratuvar, hava kirliliği ve kontrolü ile ilgili derslerin (ÇEV457 Air Pollution Control) daha etkin bir şekilde verilebilmesi, derslerin uygulama saatlerinde öğrencilerin hava kirliliği kontrolünde kullanılan ekipmanları çalışır durumda görebilme, inceleyebilme imkânı bulabilmesi için fiziki bir mekan olarak kullanıldığı gibi enerji üretimi sonucu meydana gelen hava kirliliği üzerine yapılan çalışmalar kapsamında yakma, gazlaştırma ve piroliz sistemlerinin bulunduğu bir laboratuvar olarak da kullanılmaktadır.

genel-lab-1.jpg genel-lab-2.jpg

 

Laboratuvarda, 2 m yüksekliğe ve 10 cm iç çapa sahip bir akışkan yatak yakma sistemi (Lab-KAY) ve besleme sistemi, reaktör ve yoğunlaştırma sisteminden oluşan piroliz ve gazlaştırma sistemi mevcuttur. Laboratuvarda, ayrıca, mikroalg kültürlerinin CO2 tutma verimlerinin incelenebileceği Laboratuvar ölçekli FotoBiyoreaktör Sistemi (Lab-FBR) de mevcuttur. Laboratuvarda deneylerin yapılmasında yardımcı ekipman olarak kullanılmakta olan hassas ve kaba teraziler, elek setleri, etüvler, yüksek sıcaklık kül fırınları bulunmaktadır.

genel-lab_lab-kay-1-579x1024.jpg

Laboratuvar Ölçekli Kabarcıklı Akışkan Yatak Yakma Sistemi (Lab-KAY)

genel-lab_fbr-1-579x1024.jpg

Laboratuvar Ölçekli FotoBiyoreaktör Sistemi (Lab-FBR)

Genel laboratuvarda yürütülen bilimsel çalışmalar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  1. Atıkların pirolizi ile faydalı ürün eldesinin optimizasyonu
  2. Endüstriyel atıksuların biyolojik arıtılabiliriliğinin değerlendirilmesi
  3. Aktif çamur toksisite testleri
  4. Aerobik çamur stabilizasyonu çalışmaları
  5. İleri biyolojik atıksu arıtımı deneyleri
  6. Hava kirliliği ve kontrolü
  7. Biyokütleden temiz enerji üretimi
  8. CO2 tutma teknolojileri

Yukarıda özetlenen altyapıya sahip olan Genel Laboratuvarda 2016 yılından itibaren 1 TÜBİTAK (Başlangıç Ar-Ge) Projesi, 2 doktora tezi, 16 yüksek lisans tezi ve 5 TÜBİTAK destekli bitirme çalışması tamamlanmıştır.

Eklenme tarihi :26.01.2023 10:35:38
Son güncelleme : 26.01.2023 10:47:29